Overlevingsinstincten waar Safety Lights producten gebruik van maken:

Sinds kort hebben wij een manier gevonden om de “instincten” waar Safety Lights producten gebruik van maakt eenvoudig te demonstreren. Het enige dat u nodig heeft is een spiegeltje en een andere persoon om naar te kijken. 

Ga naast een rustige muur staan, muur bijvoorbeeld rechts van u. Houdt het spiegeltje, met de linker hand, tussen uw ogen en ca 45° naar rechts zodat het spiegeltje zich voor uw rechter oog bevindt. Kijk nu de andere persoon die op enkele meters staat aan (met uw linker oog dus). Realiseer even heel goed wat u nu ziet! 

Beweeg daarna heel langzaam uw rechter hand van achter uw hoofd naar voren.

Wat ziet u nu? 

Doe het gerust nog een keer want u zult uw ogen niet geloven, maar het is toch echt. 

Doe s.v.p. eerst even deze test voordat u verder leest!

 

Voordat er beweging door uw rechter oog werd waargenomen lieten uw hersenen alleen het beeld door van uw linkeroog (de persoon). U zag alleen de persoon met zijn omgeving. Het beeld van het rechter oog zag u niet c.q. was u zich niet bewust (de muur). Maar toen er beweging in de rechter ooghoek werd waargenomen werd u zich wel bewust van wat het rechteroog zag. Dit was de muur met de hand ervoor. Het (totale) beeld wat u zag was het gezicht (of alleen de ogen) van de persoon met daaromheen de muur! De hersenen construeerden een beeld wat u zag. Dit beeld was overigens helemaal niet echt, maar was samengesteld door de hersenen. U moet dus niet altijd geloven wat u ziet!

U zag nu enerzijds dat uw primitieve hersenen ervoor zorgen dat u de ogen blijft zien, wat er ook gebeurt om u heen. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat de primitieve hersenen buitengewoon veel aandacht hebben voor iets wat op ogen van een roofdier lijkt. Logisch want anders hadden onze voorouders het niet overleefd! Ook demonstreert dit experiment dat onze hersenen, zonder dat wij ons daarvan bewust zijn, in onze ooghoeken scannen of daar niets  gebeurt, of daar geen beweging is. Dit heeft vast te maken met het waarnemen van beweging in het struikgewas omdat dit van een roofdier zou kunnen zijn. 

Omdat de duidelijk brandende richtingaanwijzers lijken op ogen van roofdieren voldoen we aan het eerste punt waar onze hersenen onbewust de aandacht op vestigen en worden we daarmee dus erg goed gezien. Worden we desondanks een keer over het hoofd gezien (dit kan makkelijk in de periferie oftewel in de ooghoeken, of door aandachtsblindheid) dan gaan we remmen en dan zorgt de beweging in het signaal (het signaal om "extra op te vallen bij remmen") ervoor dat wij alsnog opvallen en gezien worden!

Dit geldt zowel aan de voorkant, waar zich een witte koplamp boven of tussen de 2 oranje oogjes bevindt, maar ook aan de achterkant waar zich een rood achterlicht tussen of boven de oranje ogen bevindt.

Uiteraard hebben wij overwogen om nog meer op te vallen als wij niet gezien worden en daardoor moeten remmen. Op zo'n moment kan het eigenlijk niet opvallend genoeg zijn. Tot op heden is het huidige signaal echter voldoende gebleken.

Nb wij hebben de Double Headlights ontwikkeld waarmee u uw koplampen kunt laten flashen. U kunt de koplampen gelijktijdig met het remmen laten flashen volgens het speciaal ontwikkelde patroon. Ook kunt u de koplampen continue laten flashen c.q. seinen hetgeen bij de Duplo Headlights een nieuw en zeer speciaal patroon is.

 

© Safety Lights